Merenkulun turvallisuuspalkinto Sea Sunday on myönnetty tänä vuonna Liikenneviraston VTS-toiminnalle. Liikenneviraston VTS-keskukset ovat vuosien varrella tehneet paljon työtä merenkulun sujuvuuden ja turvallisuuden edistämiseksi.

Kesäkuun alkupuolella Suomenlahden meriliikennekeskus onnistui ehkäisemään suuren rahtialuksen mahdollisen karilleajon Suomenlahdella. Alus saatiin meriliikenneohjauksen yhteydenottojen avulla muuttamaan kurssinsa kohti turvallista vesialuetta.  Myös Länsi-Suomen meriliikennekeskus onnistui ehkäisemään tänä vuonna Turun eteläsaaristossa toisen rahtialuksen karilleajon

VTS eli Vessel Traffic Service tarkoittaa alusliikennepalvelua, jonka tarkoituksena on parantaa merenkulun turvallisuutta, edistää alusliikenteen sujuvuutta ja tehokkuutta sekä ennaltaehkäistä onnettomuuksia ja niistä mahdollisesti syntyviä ympäristöhaittoja.

Meriliikenteenohjaus lähti Suomessa toimimaan vuonna 1996 Helsingissä. Vain muutama vuosi sen jälkeen (1998) aloitti Archipelago VTS Turun saaristossa. Nykyisin Suomen rannikon merialueet on jaettu kuuteen VTS-alueeseen. Maailmalla VTS-toimintaa oli harrastettu jo vuodesta 1946, jolloin ensimmäinen satama VTS aloitti toimintansa Liverpoolissa.

Merenkulun turvallisuuspalkinto Sea Sunday on viranomaisten sekä ammatti- ja vapaa-ajan merenkulun järjestöjen vuonna 1996 perustama tunnustuspalkinto. Palkintotoimikunnan puheenjohtajaorganisaatio on Suomen Merimieskirkko ry. Palkinto jaettiin nyt 17. kerran.