Punaisten termospullojen valmistus alkoi jo vuonna 1934 aluksi Helsingin Punavuoressa Airamin omassa lasitehtaassa, jossa termospullon lasinen sisus puhallettiin käsityönä. Myöhemmin tuotanto siirrettiin Helsingin maalaiskunnan rajalle Suutarilan lampputehtaalle.

Termoksessa kiehuva neste pysyy yli 50° lämpöisenä vähintään 24 tuntia – lupaus, joka pitää vielä tänäkin päivänä. Punaisen termoksen lämmönpitävyys perustuu edelleen samaan tekniikkaan kuin 80 vuotta sitten. Lämmöneristeenä toimii tyhjiö, joka muodostuu kahden lasipullon väliin. Tänä päivänä uusissa termoksissa kuori on peltiä kuten alkuperäisissä termareissakin, mutta muovi on korvannut korkkipuusta valmistetun korkin paremman kestonsa vuoksi.

Suunnittelija kateissa

Termospullon ulkoasun alkuperäistä suunnittelijaa ei tiedetä tarkemmin, mutta varmaa on, että  ulkoasu on pysynyt koko ajan lähes samana, lukuunottamatta sotavuosia, jolloin pulloa valmistettiin mustana ja kyljessä oli punainen risti.

Todennäköisesti alkuperäinen ulkoasu suunniteltiin Airamilla 1930-luvulla oman henkilöstön voimin. Tuolloin Leijonanpää-pullot tulivat tutuksi koko kansalle. Aluksi pullossa oli punainen kuppi ja paperinen punainen etiketti, jossa komeili silloinen Suomalaisen Työn Liiton merkki, kahdeksankulmion ympäröimä leijonanpää. Metalliin painettu väri ja valkoinen kuppi tulivat ulkoasuksi 60-luvulla. Kun leijonanpäämerkin käytöstä luovuttiin 80-luvulla, tuli merkin tilalle nykyiset neljä A-kirjainta. Kirjaimet viittaavat neljään toimialaan, joilla Airam tuona aikana toimi.

Kulttituote maailmalla

Perinteisen punaisen termarin ulkoasu on siivittänyt tämän käyttöesineen New Yorkiin asti, jossa sitä myydään arjen designiin erikoistuneessa Kiosk-liikkeessä. Myös brittiläinen aikakauslehti Gentlemen’s Qurterly (GQ) listasi punaisen termospullon maailman neljänneksi cooleimmaksi asiaksi tammikuussa 2010. Siis ihan kaikista maailman asioista. Aika hyvä saavutus suomalaiselta joka kodin käyttöesineeltä.

Valkoima kasvaa

Mallistossa on tapahtunut paljon sitten punaisen termoksen lanseerauksen. Nyt perinteinen punainen termos on saanut kaveriksi teräksisen termosmukin. Lisäksi valikoimassa on teräksisiä pulloja, mukeja ja pumppiksia sekä teräksisiä ja lasisisustaisia kaatimia.

Terästermospullot ovat nyt uutta parannettua materiaalia. Materiaaliparannus yhdistettynä parannettuun tyhjiötekniikkaan takaavat korkeamman lämmönpitävyyden ja paremmat kestävyysominaisuudet, joten Airam lupaa nyt 10 vuoden takuun terästermospulloille. Termoskaatimet Latte, Mokka ja Presso ovat muotokieleltään tätä päivää ja perinteinen Teka-kaadin palkittu klassikko 80-luvulta.

Tarinat talteen

Termoksesta on juotu kahvit patikkareissulla tai puolukkamehua onkiretkellä, on laitettu saunakahvit valmiiksi kuistille odottamaan puhtaita kylpijöitä tai viluisia ulkoilijoita. Mikä on sinun tarinasi?

Verkkosivuilla airamtermos.fi kuluttajia pyydetään kertomaan muisteluja Airam-termoksista. Palkkioksi arvotaan kaikkien tarinankertojien kesken 500 € arvoinen matkalahjakortti sekä 10 kpl 100 € arvoisia Airam-tuotepaketteja – yhden joka kuukausi vuoden loppuun asti. Muisteluja julkaistaan pitkin vuotta airamtermos.fi -sivuilla ja Facebookissa.