Kaasuanalysaattoreita valmistava turkulainen Gasera on hyvä esimerkki tutkimuslähtöisestä high tech -yrityksestä, joka on pitkäjänteisen tuotekehitystyön jälkeen pääsemässä todelliseen nousukiitoon.

Yrityksen juuret ulottuvat 1970-luvulle, jolloin fysiikan professori Jyrki Kauppinen alkoi kehittää uudenlaista kaasusensoria. Hän pureutui erityisesti PAS (Photo Acoustic Spectroscopy) ja FTIR (Fourier Transform Inraded) -teknologioihin.

Fotoakustisen spektroskopian ansiosta anturi- ja mittaustekniikkaa voidaan puristaa entistä pienempään kokoon, mikä mahdollistaa laajat sovellukset ja kustannustehokkaan sarjatuotannon.

Tutkimustulosten kaupallistamisvaiheeseen päästiin kymmenkunta vuotta sitten, jolloin myös Gasera näki yrityksenä päivänvalon.

Vauhti kiihtyy

Isänsä pioneerityötä toimitusjohtajana edelleen kaupallistanut Ismo Kauppinen tunnustaa, että yhtiön kasvutahti voi näyttää moneen muuhun teknologia-startupiin nähden tuskastuttavan hitaalta. Vuoden 2013 liikevaihto ylsi noin 1,5 miljoonaan euroon. Työntekijöitä on parikymmentä.

Käänne on kuitenkin ovella ja kuluvana vuonna tavoitteena on vähintään triplakasvu.

"Olemme toteuttaneet monia eri sovelluksia ja yksi kasvualue ovat sähkökeskukset, joissa mitataan muuntajien eristeöljyssä tapahtuvia muutoksia. Niiden perusteella pystytään ennakoimaan tulevia vikoja jo hyvissä ajoin", kertoo Kauppinen.

Suurimmat odotukset kohdistuvat taskukokoiseen, helppokäyttöiseen ja moneen tarpeeseen taipuvaan kaasu- ja ilmanlaatuanalysaattoriin. Se voi tulevaisuudessa olla muun muassa rajavartioiden, tullin tai kiinteistöjen ilmanlaatutarkastajan perustyökalu. Laite aiotaan saada globaaleille markkinoille 4-5 vuoden kuluessa.

Gasera on saanut rahoitusta myös Tekesiltä. Yhtiö oli mukana nuorille ja innovatiivisille kasvuyrityksille suunnatussa NIY-ohjelmassa vuoteen 2012 saakka. Se on osallistunut vuosien varrella myös moniin EU-ohjelmiin isompien toimijoiden partnerina.