Folksam on mitannut nelivedon ja kaksipyörävedon eroa uudessa testissä. Testi tehtiin peilijäällä sisätilaradalla, jolla nelivetoista Volvo V60-autoa verrattiin saman auton etuvetoiseen malliin erityyppisillä talvirenkailla: premium- ja budget-luokan nastarenkailla ja premium-luokan nastattomilla renkailla. Tulokset osoittavat, että nelivetoiset autot aina ovat parempikulkuisia kuin kaksipyörävetoiset. Jäällä neliveto voi kulkea jopa kolme kertaa paremmin valituista talvirenkaista riippuen.

Nelivedon paremmalla kulkevuudella voi kuitenkin olla myös haittansa. Folksamin viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan nelivetoisten autojen onnettomuusriski on aivan yhtä suuri kuin kaksivetoisten, mutta nelivetoiset autot olivat useammin osallisina suuremmissa nopeuksissa tapahtuneissa onnettomuuksissa. Yksi syy saattaa olla, että neliveto ei anna oikeaa kuvaa keliolosuhteista, minkä vuoksi kuljettajille syntyy väärä turvallisuuden tunne.

Tämä näkyy selvästi Folksamin uudessa testissä: nelivetoiset, budget-luokan nastarenkailla varustetut autot olivat jonkin verran parempikulkuisia kuin kaksipyörävetoiset, premium-luokan nastarenkailla varustetut autot, mutta ensin mainittujen jarrutusmatka oli 20 prosenttia pitempi. Tämä selittyy sillä, että neli- tai kaksipyörävedolla ei periaatteessa ole mitään merkitystä jarrutuksessa – jarrutusmatkan ratkaisevat renkaat ja nopeus.

Koko testi: www.folksam.fi/fi/folksam/tutkimuksia-ja-hyvia-neuvoja/auto-ja-liikennetutkimuksia/nelivetoiset-autot