Puiden leikkaamisessa tärkeää on kuolleiden oksien poistaminen ja latvan harventaminen. Joskus leikkaaminen on tarpeen siksi, että latva näyttää yksinkertaisesti liian suurelta. Parasta leikkuuaikaa ovat elo- ja syyskuu, sillä tällöin puu palautuu leikkaamisesta nopeasti ja leikkuukohtiin kasvaa melko pian uutta puuainesta. Tämä vähentää myös puun sairastumisen riskiä.

Ainoan poikkeuksen muodostavat omena- ja päärynäpuut. Asiantuntijat ovatkin usein sitä mieltä, että nämä puut kannattaa leikata varhain keväällä, jotta ne tuottaisivat mahdollisimman paljon hedelmiä.

Myös pensaita pitää leikata mielellään vuosittain. Oksista leikataan pois noin neljäsosa, jolloin pensas pysyy nuorena ja elinvoimaisena. Jos pensaita ei leikata, niistä tulee helposti liian tiheitä, ja uudet versot kuolevat auringonvalon ja ilman puutteeseen. 

Kuinka ollakaan, niin pensaiden kuin puidenkin leikkaamisessa ja karsimisessa on tärkeää käyttää työhön sopivia välineitä. Sahojen ja saksien on oltava erittäin teräviä. Tylsiä välineitä käytettäessä puun tai pensaan leikkuukohdasta ei tule teräväreunaista, leikkuu-kohtaa ympäröivä puunkuori rikkoutuu ja puu tai pensas toipuu leikkauksesta hitaammin. 

Paksumpien oksien katkaisemiseen tarkoitettu taitettava 135 P -oksasaha sopii puutarhan pieniin sahaustöihin. Saha on kevyt, ja kovakromatussa sahanterässä on tarkka kolmoishiottu hammastus, joten sahaaminen on vaivatonta, ja sahausjälki on tarkka ja siisti.