Samsung NX 30 on itse asiassa vähän liiankin viksu vehje tavalliselle näppääjälle, siihen tarkoitukseen on jopa parempia kameroita. Samsungin viisaus onkin muualla, nettiin sisältöjä tunkevalle henkilölle se on monipuolinen ja arjessa äärimmäisen toimiva kaveri.

Kamera on tukeva (vajaa 1/2 kg)  ja siihen uskaltaa kiinnittää myös lisälaitteita. Jonkin verran ärsyttää rungon muovisuus, maagisia maametalleja kaivattaisiin tähänkin. Kun kameran hinta objektiivilla on alle tonnin, köyhäilyn tietysti ymmärtää. (Rajala: Tarjous 649€ sis. 18-55mm 3.5-5.6). Köyhäiyn näkee myös siitä, että akku ladataan kameran sisällä usb-piuhan avulla.

Toisin kuin annetaan ymmärtää, NX 30 saa aikaan hd-videota 25 kuvan sekuntivauhdilla. Ominaisuus on käytännössä pakollinen, jos haluaa tuotoksensa laajempaan jakeluun esim. TV-maailmassa. Tallennus onnistuu myös 60-, 30-, tai 24-kuvan sekuntinopeudella. Eli leffojakin voi tehdä.

Kameran päällä on virtakytkimen ja laukaisimen lisäksi kuvaustavan ja tiedonsiirron valitsin.

 

Kameraan saa ulkoisen mikrofonin. Kameraan on ollut liitettynä Røde VideoMic Pro, joka on 179 euron hinnallaan onnen omiaan Samsungin kaveriksi.  Mikki ei ota häiriöitä kameran rungosta tai elektroniikasta, jonkinasteinen ongelma on mikrofonin liittimen vähemmän onnistunut sijainti kamerarungossa suoraan hihnanpidikkeen alla. Paikka on huono siksikin, että yhdessä akkuvalon kanssa toimiessa mikrofin piuha tuppaa joissakin kompositioissa jäämään lyhyeksi. Eikä se ole pelkästään mikin vika.

Miksokronin säädöt voi suorittaa myös käsin, itselleni ja Rødelle arvo 7 sopi parhaiten; ääni ei säröytynyt, mutta vähän kauempanakin puhuvan henkilön sanomisia ystyi seuraamaan.

Samsungin mikrofoniliitin sijaitsee hankalassa paikassa hihnanpidikkeen alla.

 

Hd-videoita tallennettaessa (kuka muita enää kuvaisikaan) kuvaajan käsi on syytä olla vakaa ja silmän tapittaa kääntyvää näyttöä. Videokuvassa ilmenee silloin tällöin, yllättäen ja pyytämättä omalaatuista välkyntää ja kuvakoon vaihtelua. joku voisi puhua pumppauksesta. Ominaisuus ilmenee erityisesti silloin, kun ei tallenneta puhuvaa päätä vaan pyritään olemaan mukana ja seuraamaan tapahtumia elävässä elämässä.

Tarkennuksessa on pisteitä enemmän kuin kuvaajalla ajatuksia (105 vaihe-, 247 kontrastipistettä). Mitä ne oikeasti tekevt, jäi vähän srvoitukseksi, koska tarkennus ei ollut mitenkään erityisen nopea, ei tosin ärsyttävän hidaskaan.

 

Samsungin amoled-kosketusnäyttö kääntyy kaikkiin suuntiin ja on erityinen apu videokuvaajalle.

Kmaran tuotokset saa kiireenvilkkaa siirretyksi nfc:llä tai wlanilla, käytnnössä kännykkään tai tablettiin. Siihen Samsungin eväät videotuotannossa toppaavatkin, sillä kelvollista (lue iMovien veroista) edit-ohjelmaa en ole android- tahi valmistajan omasta kaupasta vielä löytänyt.

Samsun NX 30 on erinomainen ja edullinen väline kuvia umartelemattomalle nettityöläiselle. Vielä kun oheislaitteet ja ohjelmisto saadaan ammattikuosiin, ei joka paikan kameran valinta ole enää vaikeata.

Samsungin eräs akilleen kantapää on objektiivivalikoiman pienuus. Tosin objektiivista voi sitten säädellä monia toimintoja, kuten tässä i-Function -näppylällä.