Mikkeliläinen Pipe-Modul Oy kyseenalaistaa pääkaupunkiseudun putkiremonttien hinnat tuomalla markkinoille tehdasvalmisteisten koteloelementtien käyttöön perustuvat malliratkaisut. 

Malliratkaisuilla putkisaneerausten kustannuksia voidaan pudottaa olennaisesti.

Juuri julki tulleiden Kiinteistöliiton tämän syksyn korjausrakentamisbarometrin ennakkotietojen mukaan putkisaneerauksien läpivienti on pääkaupunkiseudulla noin 150 prosenttia kalliimpaa kuin muualla Suomessa. Putkiremonttineliön mediaanihinta on pääkaupunkiseudulla reippaasti yli 600 euroa, kun vastaava hinta muualla maassa on vain noin 250 euroa. Pipe-Modul Oy:n kehitysjohtaja Niko Halosen mukaan tätä ei pidä ottaa annettuna totuutena.

- Asukkaiden sietokyky on erityisesti pääkaupunkiseudulla jo nykyisillä putkiremonttihinnoilla tapissa. Kun lisäksi asunto-osakeyhtiöiden lainaehdotkin ovat kiristyneet, haluamme tuoda aiempaa tehokkaampia ja linjakkaampia ratkaisumalleja markkinoille.

Vakioratkaisuja ja koteloelementtejä

Pipe-Modulin malliratkaisut tarkoittavat viimeisimmillä ohjelmilla tuotettua vakioituja piirustuksia, joita voidaan soveltaa saneerauskohteisiin. Malliratkaisut mahdollistavat luotettavat laskelmat putkiremontin tarjouslaskennan pohjaksi. Ne myös nopeuttavat olennaisesti suunnittelua, koska koko järjestelmä voidaan toteuttaa samasta tuoteperheestä. Näin säästyy aikaa ja rahaa.

Toinen puoli kustannussäästöstä syntyy malliratkaisujen toteuttamisesta tehdasvalmisteisilla koteloelementeillä sekä siitä, että rakenteita ei rikota. Koteloiden käyttö mahdollistaa käsityön siirtämistä putkiremonttipaikalta tehtaaseen. Koteloelementit valmistetaan teollisena sarjatuotantona, mikä nostaa koko remonttiprosessin esivalmistusastetta ja laatua sekä tuo selvää säästöä. Elementit voidaan myös asentaa sarjatyönä, mikä sekin tehostaa prosessia ja säästää rahaa.

- Tavoitteenamme on koko putkiremonttiprosessin virtaviivaistaminen. Tähän kuuluvat mahdollisimman korkea esivalmistusaste sekä sarjoittaminen niin tuotannossa kuin asennuksessakin. Toivomme, että myös putkisaneerauksissa siirryttäisiin viimeinkin paikalla rakentamisesta paikalla asentamiseen. Olemme havainneet, että tätä kautta sekä prosessin että lopputuloksen laatu paranevat, Halonen sanoo.

Suurin säästö elementtitaloissa

Pipe-Modulin ratkaisut on tarkoitettu käytettäviksi kaiken tyyppisissä kerrostaloissa, mutta erityisen hyvin ne soveltuvat Halosen mukaan 1960–1980-luvuilla rakennettujen kerrostalojen putkisaneerauksiin.

- Suuri osa pääkaupunkiseudun kerrostalokannasta on elementtikerrostaloja, joihin tehdasvalmisteiset koteloelementit istuvat mittatarkkuuksien vuoksi loistavasti. Juuri niissä malliratkaisuillamme saavutetaan suurin kustannussäästö. Näissä taloissa ei ole mitään mieltä hakata rekalla paikalle ajettuja elementtejä hajalle, kun sen työn voi jättää tekemättä ja säästää samalla rahaa, Halonen sanoo.

Halosen mukaan pääkaupunkiseudun taloyhtiöiden kannattaa perehtyä Pipe-Modulin malliratkaisuihin siksikin, että niitä käyttämällä voi vielä ehtiä hyötymään valtion tarjoamista korjausrakentamisen käynnistysavustuksista.

Yleensä putkisaneerauksien toteutusaika on suunnittelu mukaan luettuna useita vuosia.