Vanajanlinna Groupin keittiötoimenjohtaja Chef Mika Jokelan mukaan talvigrillaus on nousemassa isoksi trendiksi Suomessa. Grillaus onnistuu talvisissa olosuhteissa, kunhan tietyt perusasiat ovat kunnossa.

Mika Jokela uskoo, että suomalaiset ovat oppineet ottamaan ilon irti grilleistään myös talvisin. Hän suosittelee grillaamaan talvella tuhdimpia makuja, kuten poroa ja muuta riistaa. Etenkin riistalintujen grillaamista kannattaa kuulemma kokeilla:

- Riistalinnut tarjoavat kokeneellekin grillaajalle sopivan haasteen. Linnuista saatavat osat ovat kovin pieniä, joten ne paistuvat helposti ylikypsiksi. Myös niiden koko vaihtelee, samoin kuin grillin lämpötila, joten ei voida antaa tarkkoja grillausaikoja esimerkiksi riekon fileille. Nappiin ajoitettuina riistalinnut tarjoavat kuitenkin mahtavan makuelämyksen, ja tuottavat kokille melkoista onnistumisen iloa.

Kannelliset pallogrillit sopivat talvigrillaukseen

- Suosittelemme talvigrillaukseen hiilillä ja/tai briketeillä toimivia kannellisia pallogrillejä, sillä niissä riittää lämpötehoa talvellakin. Pienet kertakäyttögrillit toimivat tuulensuojassa myös hyvin. Grilli tulee asettaa tasaiselle ja kantavalle alustalle, jotta se ei lämmetessään pääse kaatumaan tai uppoamaan hankeen, opastaa Mustang-grilleistä vastaava Jyrki Keskinen.

Briketit sopivat talvigrillaukseen kaikkein parhaiten, sillä briketit ovat valmistustavastaan johtuen tasakokoisempia, ja niillä saa helpommin aikaan tasaisemman grillauslämpötilan.Brikettejä kannattaa käyttää erityisesti silloin, kun ruoka tarvitsee pidemmän kypsymisajan, tai on grillijuhlat eikä haluta jatkuvasti olla sytyttämässä grilliä uudelleen. Grillin toiminta-aika riippuu aina brikettien määrästä. Normaalisti 500 grammalla brikettejä varustettu grilli on toimintavalmis noin 20 minuutin kuluttua sytytyksestä ja se antaa lämpöä noin 1-1,5 tuntia olosuhteista riippuen.

- Nestekaasulla toimivat grillit eivät mielestäni sovi talvigrillaukseen, sillä alhaisessa lämpötilassa nestekaasu (butaani) ei tule pullosta ulos. Sen sijaan myös propaania polttoaineena käyttävät pienemmät retkikeitinmallit sopivat pakkaskeleihin, Keskinen kertoo.

MUSTANGIN PARHAAT VINKIT TALVIGRILLAAMISEEN:

• Talvigrillaukseen pätevät samat säännöt kuin kesälläkin: Ota tuotteet hyvissä ajoin huoneenlämpöön ja marinoitumaan. Maut kannattaa pitää selkeinä eikä raaka-aineidenomia aromeja kannata peittää.

• Grillin sijoituspaikan tulee olla suojaisa, jotta tuulen lennättämä lumi ei pääsekostuttamaan polttoaineina käytettäviä materiaaleja.

• Parila on erinomainen apuväline talvigrillauksessa, koska sillä on helppo pitää jatkuvaalämpöä ja tasata lämpöä. Taittuvalla puukahvalla ja kaatonokalla varustettu Mustanginvalurautaparilapannu sopii hyvin hiilillä ja/tai briketeillä toimivien grillien kanssakäytettäväksi myös talvella.

• Laske ritilät ja parilat grillaamisen jälkeen hetkeksi lumihankeen. Välineet puhdistuvat näin helpommin.

• Muista, että grillin käyttö rinnastetaan avotuleen. Avotulta koskevia säädöksiä tulee noudattaa myös talvella.

• Huolehdi myös omista varusteista. Käsissä tulee olla kunnon grillihanskat ja jaloissatukevat, lämpimät kengät. Vältä pitkiä kaulaliinoja syttymisvaaran takia.

GRILLATTUA PORON VASANSISÄPAISTIA JA LÄMMINTÄ TATTISALAATTIA

400 gr poron sisäpaistia

½ rkl rypsiöljyä paistamiseen

300 gr tattia

200 gr savoynkaalia

1 kpl punasipuli

1 rkl omenaviinietikkaa

2 rkl voita, suolaa ja valkopippuria

Puhdista poron sisäpaistista kalvot pois ja leikkaa noin 3 cm paksuja pihvejä ja sivele ne öljyllä.Grillaa pihvejä noin 3 minuuttia molemmilta puolilta ja jätä vetäytymään folion sisään.Mausta suolalla ja valkopippurilla.Suikaloi savoynkaali, lisää joukkoon omenaviinietikkaa ja suolaa.Anna makuuntua noin tunti jääkaapissa.Viipaloi punasipuli tanskalaisittain. Puhdista tatit ja poista heltat.Viipaloi tatit ja paista sipulin kanssa voissa.Lisää joukkoon savoynkaali ja mausta suolalla ja valkopippurilla.

Reseptin antaja: Mika Jokela