Ericssonin tuoreen Mobility Reportin mukaan maailmassa on tällä hetkellä lähes 7 miljardia matkapuhelinliittymää. Nopeimmin määrä kasvaa Intiassa ja Kiinassa. Ericssonin ennusteen mukaan vuonna 2020 jo 90 prosentilla maailman yli 6-vuotiaista on matkapuhelin. Tuolloin yhdeksän kymmenestä liittymästä odotetaan olevan mobiililaajakaistaliittymä.

Vuoden 2014 kolmannella neljänneksellä 65–70 % myydyistä kännyköistä oli älypuhelimia, kun viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla osuus oli 55 %. Kasvunvaraa riittää silti, sillä tällä hetkellä vasta 37 % kaikista puhelinliittymistä liittyy älylaitteeseen.

Video vie jo 45 % kaikesta mobiilidatasta

Maailman kännykkäverkoissa liikkuvan puheen määrä on pysynyt lähes muuttumattomana jo vuosia, kun taas datan määrä kasvaa tasaisesti. Dataliikenteen lisäys vuodesta 2013 vuoteen 2014 oli globaalisti huimat 60 prosenttia.

Suurimman siivun mobiilidataliikenteestä haukkaavat videosisällöt. Vuonna 2014 ne edustavat noin 45 prosenttia kaikesta liikenteestä. Videoliikenteen määrää kasvattavat yhtäaikaisesti tehokkaammat päätelaitteet, isommat näytöt, suoratoistovideoiden parempi kuvanlaatu sekä tietysti videopalveluiden ja -sisältöjen lisääntynyt tarjonta.

Mobiiliyhteyksien päässä kulutettavan videosisällön määrän odotetaan kasvavan kymmenkertaiseksi nykyiseen verrattuna vuoteen 2020 mennessä.

5G ja asioiden internet ruokkivat toisiaan

Ericssonin Mobility Report -tutkimus ennustaa, että ensimmäiset kaupalliset 5G-verkot otetaan maailmassa käyttöön vuonna 2020. Edelläkävijöitä 5G-verkoissa tulevat olemaan Japani, Etelä-Korea ja Yhdysvallat.

3G- ja 4G-teknologiat yhdessä älylaitteiden kanssa ovat mahdollistaneet esimerkiksi surffailun, sosiaalisen median käytön, suoratoistomusiikin kuuntelun ja videoiden katselun liikkeessä. 5G on kuitenkin jotain ihan muuta: sen myötä verkkojen tiedonsiirtokapasiteetti ja energiatehokkuus kasvavat 1000-kertaiseksi ja viiveaika kutistuu alle yhteen millisekuntiin.

5G:n myötä mobiilia verkkoviestintää päästään tehokkaasti hyödyntämään entistä useammilla alueilla. Esimerkiksi asioiden internet ja erilaiset koneiden väliseen viestintään perustuvat sovellutukset (M2M, machine-to-machine) sekä ruokkivat että edellyttävät 5G:n kehittymistä.

M2M-ratkaisujen kautta voidaan etälukea, -valvoa ja -huoltaa tiloja, laitteita tai vaikka liikennettä. Ericssonin raportin mukaan otollisia uuden verkkoteknologian käyttökohteita tulevat olemaan myös esimerkiksi ihmiselle vaarallisissa ympäristöissä työskentelevien koneiden etäohjaus sekä räätälöidyn tv-sisällön tarjoaminen isossa mittakaavassa.

Lataa tuorein Ericsson Mobility Report tai tutustu raportin sisältöön videoiden, haastattelujen ja muun materiaalin avulla:
http://www.ericsson.com/mobility-report