Centria-ammattikorkeakoulun vetämässä tutkimusprojektissa suunniteltiin älykäs latauskatos sähköisten ajoneuvojen latausprosessiin. eGATE-katoksia löytyy esimerkiksi Iistä kunnantalon, Kärkkäisen ja Micropolis Oy:n sekä Oulunsalon Pilot Business Parkin yhteydestä.

eGATE-projektin lähtökohtana oli myös se, että sähköauton lataaminen esimerkiksi haastavissa talviolosuhteissa oli nykyisellään epämukavaa ja esimerkiksi latauslaitteiden toimintavarmuus ja käyttökokemus eivät olleet halutulla tasolla. Centrian tutkimuksissa on jo aiemmin havaittu esimerkiksi latauspisteiden latauskaapeleiden ja kansien jäätyminen ja latauspisteiden huono näkyvyys ja havaittavuus.

eGATE-katoksen asennus tapahtuu joko paikan päällä ohjeiden mukaan kasaamalla tai valmistuspaikassa valmiiksi kasattuna ja kokonaisena asennuspaikkaan kuljetettuna. Pienemmissä katoksissa perustus voidaan toimittaa yhdessä katoksen kanssa valmiiksi valettuna elementtinä. Isommissa katoksissa, kuten pikalatauskatoksissa, voidaan perusta valaa paikan päällä annettujen mittojen mukaisesti. 

Otsikkokuvassa Oulunsalon eGATE-latauskatos. (kuva: Centria-ammattikorkeakoulu)