Kuluttajalla ei ole tällä hetkellä juuri mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, mitä tietoja hänen puhelimestaan kerätään, ja kenelle ne välitetään. Jos haluat saada mobiilisovelluksia käyttöösi, on sinun hyväksyttävä sovelluksien käyttöehdot.

Samalla tulet antaneeksi luvan puhelimesi sijaintitietojen keräämiseen ja välittämiseen kolmansille osapuolille. Tätä tilannetta on nyt lähdössä haastamaan suomalainen MyGeoTrust-hanke.
Kolmivuotinen projekti on käynnistetty Tekesin rahoituksella.

Faktaa:

- Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteinen MyGeoTrust-projekti (www.mygeotrust.org) kerää mobiililaitteiden käyttäjien paikkatietoa joukkoistamalla. Kolmivuotinen projekti on käynnistetty Tekesin strategisten tutkimusavausten rahoituksella.

- Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus suunnittelee ja toteuttaa ohjelmointirajapintoja, joiden avulla yritykset voivat hyödyntää joukkoistetusta paikkatiedosta jalostettuja tietotuotteita.

- Projekti mullistaa paikkatietomarkkinat, jotka ovat nyt suuryritysten hallinnassa. Jatkossa kuluttajat saavat itse päättää, mitä tietoja haluavat luovuttaa ja kenelle, ja tiedoista hyötyvät myös pienemmät yritykset.

- Projektin ohjausryhmään kuuluu avainjäseniä suomalaisista yrityksistä, kuten Microsoft Mobile, HERE (Nokia), Sanoma, KONE, Sports Tracking Technologies, IndoorAtlas, SSH Communications, Ekahau ja Shoplitics. Myös muita yrityksiä konsultoidaan projektin kuluessa.

- Projektia voi seurata Twitterissä: @mygeotrust, #mygeotrust

Haastateltava: Heidi Kuusniemi, osastonjohtaja, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus
Tuotanto: Source Creative Oy 2015
Video on tuotettu yhteistyössä Maanmittauslaitoksen kanssa

Oheisen linkin takaa voit ladata videotiedostot:
 http://www.craft.fi/source/download2/